PODKLADOVÉ BÁZY ZA PÁR EUR

Ahojte čitateľky moje,

nazbieralo sa mi pár slušných podkladových báz. Je to obľúbená téma, pretože makeup bez primeru čiže podkladovej bázy nie je tak celistvý a možno i tak dokonalý ako s týmto skvelým produktom. A aj keď mnohé sedíme doma alebo sa pod rúško menej líčime, verím, že sa naspäť vrátime k pôvodnému životu. Podkladové bázy nemusia vždy stáť celý majetok a pritom urobia dokonalú službu.

Opakovanie : načo sú dobré podkladové bázy (primery)?

Na tomto blogu už mám články na túto tému, ale je pravda, že sú to možno i dva roky. Toto bude taký „upgrade“ teórie a zároveň tipy na úplne nové produkty, ktoré na blogu ešte neboli.

podkladove-bazy

Podkladové bázy alebo po anglicky „primery“ sú niečo ako základ pod urobený makeup. Akási prvá vrstvička na krém. Pozor! Nie pod krém. Túto vetu chcem zdôrazniť, pretože sa ma na to pýtate. Má pomôcť makeupu vyzerať dobre aj po viacerých hodinách, spevniť ho, zmatniť, vyhladiť, hydratovať, udržiavať vlhkosť, prejasniť atď. Takýchto vlastností je veľa a samozrejme, že jedna báza nemôže robiť všetky služby.

AKÉ ZLOŽKY MAJÚ NA STAROSTI VYHLADZUJÚCI EFEKT?

Je to pre pleť zdravé?

Nedávno som sa začala touto otázkou zapodievať, pretože aktuálne používam takú pleťovú kozmetiku, ktorá neobsahuje žiadne dimethicony ani okluzanty. Tieto zložky majú za výsledok dobrú rozotierateľnosť, hladivosť, jemnosť a ten úžasný pocit, ktorý získavate ich použitím. (O  kozmetike bez silikónov a okluzantov budem písať v blízkej budúcnosti).

V podkladových bázach sa často používajú rôzne silikónové polyméry. Pozrite do INCI listu (zoznam ingrediencií) či tam nenájdete hneď medzi prvými slovká „Dimethicone“ alebo „Cyclomethicone“. Sú to príbuzné zložky, a isto ich existuje viac.

podkladove-bazy

Ak by sa nachádzali v krémoch, tak táto silikónová zložka by mala za následok nielen ten príjemný pocit pri nanášaní, ale aj možné upchávanie pórov. V dekoratívnej kozmetike je to trochu iné. Pretože tu ten skrášľujúci efekt potrebujeme dosiahnuť aj týmto spôsobom. Isto, je to vec výberu. Obávam sa však, že póry nedokážete prehladiť iným spôsobom.

JE NUTNÉ POUŽÍVAŤ PODKLADOVÉ BÁZY?

Je aj nie je. Záleží skôr od toho, čo očakávame.

  • ak si potrpíte na dokonale spravený makeup s dobrou výdržou, tak ju budete potrebovať.
  • ak máte problém, že sa napríklad viac lesknete počas dňa, tiež to môže taká báza poriešiť.
  • ak máte dehydrovanú pleť a makeup vás vysúša, dajte si hydratačnú bázu.
  • podkladová báza sa môže nosiť i samostatne, ak napríklad makeup nenosíte, ale chcete byť matná. Alebo vyzerať akoby hladšie a jemnejšie.
  • ak máte potrebu vyzerať hladšie, môžete používať i vyhladzujúcu bázu. Vždy však ide pod makeup a zriedkavo sa dajú používať i na makeup. Dokonca tie zmatňujúce poslúžia ako primer pod očné tiene.

Kedysi neboli bázy delené na rôzne časti tváre. Dobrá zmatňujúca báza poslúžila veľakrát ako báza pod očné tiene a dokonca i ako lepidlo na trblietky.:)

V tomto článku nájdete tipy na rôzne podkladové bázy. Viac menej všetky stoja do 15,- Eur a vôbec vás nesklamú. Ak potrebujete ušetriť na výbere do makeupovej taštičky, tak kombinujte investíciu. Niečo s nízkym budgetom a niečo s tým vyšším. Väčšina podkladových báz, ktoré tu však spomeniem môže v pohode nahradiť tie cenovo náročné. 

podkladove-bazy

Univerzálna podkladová báza NYX Honey dew me up 

Veľmi zaujímavá bázička a príde mi skutočne vhodná pre každého. Pri nanášaní sa naťahuje ako med, čo nie je úplne praktické, ale na druhej strane ani nič nevyhovujúce. Vlastne kvôli tej medovej textúre si ju zapamätáte. Snúbia sa v nej rôzne vlastnosti, čo je zriedkavosť. To však neznamená, že vám bude sedieť, ak máte naozaj nejaký problém typu naozaj výrazné póry, mazotvorba atď. Nyx má mnoho produktov úžasných a za veľmi zvládnuteľnú cenu.

Univerzálna báza Pupa PRIME ME

Keď mi prišiel celý balíček všetkých primerov a púder s podnázvom „Prime me“, príjemne ma prekvapilo pár produktov. Túto bázu radím medzi príjemné a univerzálne podkladové bázy. V podstate opäť robí zo všetkého trošku. Nemáte pocit sušenia, skôr vyhladenia a jemného prehladenia pórov. Z rady Prime me mám veľmi rada sypký púder, ktorý je neviditeľný.

podkladove-bazy

CATRICE HD Active performace

Možno sa začudujete, ale túto bázu som si dala do kufríka. Je totiž zmatňujúca, ale neublíži. Znamená to, že nepresuší viac ako je nutné. Ak máte veľmi výrazné póry alebo mastnú pleť, tak potrebujete silnejší typ zmatňujúcej bázy. Toto je taká zlatá stredná cesta. Catrice tekutá podkladová báza Spf30 je odolná pri športovaní, resp. makeup je pevnejší aj pri zvýšenej námahe a potení.

DERMACOL WHITE MAGIC

Je to slušná zmatňujúca báza s vypĺňaním pórov. Je cítiť, že zmatňuje i hladí, akonáhle si ju aplikujete na pleť. Balenie sa mi pozdáva, je to pumpička. Dermacol sa celkom vyžíva vo svojich bázach a sú obľúbené.

podkladove-bazy

CATRICE PRIME AND FINE PORELESS BLUR PRIMER – GOODBYE PORES

Vegánsky Catrice má kopec skvelých vecí za smiešnu cenu. Pamätáte ten korektor s pipetkou? Aj okolo očí je úžasný a kryje. Tento primer je skvelý výber na pórovitú pleť, ktorá sa s najväčšou pravdepodobnosťou i mastí.

REVLON – PHOTOREADY PRIME + ANTISHINE 010

Rozdielne balenie, tentokrát kompakt, ale i s hubkou na nanášanie. Oceňujem, že do produktu nejdete prstami, ale je to skôr vec subjektívna. Podľa môjho názoru vcelku silná podkladová báza.

MAYBELLINE Master Prime

Master prime podkladová báza je hydratačná báza za pár eur. Nehovorím, že je funkčná ako môj obľúbený Guerlain, ale môže pomôcť. Oproti Guerlainu má nepochybne výhodnú cenu, čo ju predurčuje k vyskúšaniu. Recenzie na túto bázu sú pozitívne, preto ak máte problém so šupinkami, suchú pleť  a potrebujete ešte viac prevlhčiť makeup, skúste ju.

podkladova-baza

NYX hydratouch oil primer

Väčšina týchto olejčekových báz je vhodná na suchú pleť. Mnohé obsahujú niekoľko typov olejov, a preto ich mnohé poradkyne odporúčajú aj ako poslednú fázu po kréme na pleť. Avšak mnohé obsahujú aj iné zložky, ktoré skôr súvisia s dekoratívnou kozmetikou, preto by to podľa mňa nemalo nahrádzať starostlivosť.

Tento Nyx mi je veľmi sympatický. Používate ho pod makeup, viete ho použiť samostatne na pleť a dať jej akoby ten sun glow, ale týmto spôsobom. Trošku väčšie množstvo môže byť použiteľné aj ako foto efekt.  

PUPA RICH ELIXIR podkladová báza olejová

Luxusne voňajúca olejová báza po makeupe, ale i na použitie napríklad na pery. Obsahovo je plná zaujímavých pleťových olejov. Miešanie s makeupom môže byť zaujímavé, ale na druhej strane sa to nemusí podariť. Keďže ide o dve veľmi rôzne substancie a makeup by sa mohol zraziť.

ALVERDE PROFESSIONAL PRIMER OIL DROPS

Je možné, že priamo táto podkladová báza od Alverde (DM drogérie) už nie je na trhu. Ale to vôbec nevadí, pretože chcem povedať toto: „Majte oči otvorené“. Chcem poukázať na to, že za málo peňazí môžete mať skutočne dobrú olejovú bázičku. Konkrétne táto od Alverde je úplne prírodná a okrem olejov, vitamínu C a E, neobsahuje vôbec nič, čo by mi vadilo.

podkladove-bazy

PODKLADOVÁ BÁZA ROZJASŇUJÚCA

Rozjasňujúce podkladové bázy obsahujú perleť, iný odtieň a sú viac emulzné. Ich použitie je opäť rôznorodé a tiež odporúčam skúšať. Pretože, niektoré rozjasňujúce bázy sú príliš jagavé a niektoré sú decentné.

PUPA LUMI ELIXIR

Na fotke môžete vidieť tú chutnú broskyňovú farbičku. Krásna farba pre žienky s teplou farbou pleti.

  • ak si aplikujte takúto bázu samostatne a bez makeupu, získate zdravšiu farbu pleti.
  • ak si ju zmiešate s makeupom, dáte makeupu určitú živosť alebo sviežosť. Ale pozor, aj ho preľahčíte, to znamená, že znížite jeho kryciu schopnosť aj pevnosť
  • ak použijete túto bázu pod makeup, je možné že ťažší/krycí makeup túto bázu prekryje a vy nezískate benefity z takého druhu primeru.
  • ak použijete bázu tak, že ju vklepkáte navrch makeupu, dodáte pleti jemný lesk aj sviežosť. Pozor však, nepudrujte pleť príliš, pretože vám takáto emulzná konzistencia na tom bude robiť mapy.

Väčšina žien používa podkladové bázy. Mnohé z vás ovládajú dokonale teóriu technicky pekného a trvácneho makeupu. Prax je často ťažšia, ale to nevadí.  Praxou sa to dá naučiť. Dúfam, že tento článok vám bol nápomocný, a keď vás napadajú super bázy do 15 Eur, hoďte to do komentov. 

Krásny deň

Zdielajte s kamarátkou

Comments

  1. Gosh velvet touch primer – neparfumovany a priesvitny primer, geloveho charakteru, po tom aj na prstoch citite taky “smyklavy” hladky povrch.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Copyright © 2024 Elimakeupartistblog.com · Created by nic.sk