11 NAJČASTEJŠÍCH CHÝB V LÍČENÍ

Ahojte,

ešte nikdy som nepísala článok na tému „11 najčastejších chýb v líčení“. A aj keď je takýchto článkov už pomerne veľa, pokúsim sa do bodov dostať môj pohľad na problém a zamerať sa na veci, s ktorými som sa stretla v praxi. Bude to taká príjemná zmena po trilógii na mdlú pleť. Kto ste ešte nečítali, doporučujem si pozrieť predchádzajúce články. Nečítala som podobné záležitosti na túto tému, pretože sa nechcem nechať ovplyvniť. Mám 22 ročnú prax, a preto chcem vychádzať najmä zo svojich skúseností. Okrem toho ich malo byť 10 a tak číslo 11 znie divne, ale toľko som ich nazbierala a verím, že by ich bolo i viacej, ale toto sú tie najzákladnejšie. Tak poďme na 11 bodov, ktoré, ak dodržíte, váš makeup bude vyzerať sviežo a trvácne.

11 najčastejších chýb v líčení

11 najčastejších chýb v líčení
Ktoré sú to? Poďme od samotného základu
1. CHYBA – POD MAKEUP SI NEDÁVATE SVOJU DENNÚ STAROSTLIVOSŤ

Mnoho žien si myslí, že pod makeup nie je nutné použiť krém, či inak povedané svoju dennú starostlivosť. Nanášajú si makeup rovno na očistenú pleť. Je to chyba z rôznych dôvodov. Pleť nemá potrebnú ochranu a makeup ju zaťaží. Často sa mi to stáva u žien s mastnejšou pleťou. Problém mastnej pleti neznamená, že nie je nutné použiť napríklad ľahký fluid pod makeup. Akákoľvek pleť alebo akýkoľvek stav, vždy je nutná starostlivosť.

2. NAJČASTEJŠIA CHYBA – Z MAKEUPU POUŽIJETE LEN „KVAPKU“ NA CELÚ PLEŤ

Neustále som počúvala ako vám nedrží makeup. Isto, má to mnoho dôvodov, ale jeden a ten najzákladnejší je, že ho máte PRÍLIŠ MÁLO na pleti. Kvapka alebo dve, nikdy nespravia jednotný a pekný makeup. Nie je to možné. O trvácnosti už nehovoriac. Nemá sa ako vytvoriť  „makeupová sieť“. Navyše sa cez deň chytáme, ani si to neuvedomujeme a tak pomaly a isto zotierame tie dve kvapky. Večer na odličovacom tampóne nenájdeme vôbec nič. Aj to je dôkaz, že je makeupu na pleti málo.

 

3. CHYBA – ZLE VYBRATÝ ODTIEŇ MAKEUPU

Na 99% je nutné rešpektovať farbu svojej pokožky. To 1% je pleť, ktorá má zafarbenie spôsobené stavom ako je napríklad ochorenie, stav vyčerpania, kedy máme akoby bezfarebnú či mdlú pleť. V takýchto prípadoch môžeme siahnuť aj po inom odtieni makeupu, ktorý vylepší tento stav. Ale väčšinou by sme si MALI vyberať taký odtieň, ktorý je najbližší našej pleti. Ideálny výber urobíte nanesením jemných čiarok makeupu na líčka. Čiže nie dolu na rozhranie krk – tvár, ale niekde v strede, kde máte možnosť vidieť ako vyzerá pokožka okolo tohto odtieňa. Myslite totiž na to, že na čele je pokožka najtmavšia, to isté na nose, ale najsvetlejšia je na krku.

Výsledkom má byť kompromis medzi týmito troma partiami.

11 najčastejších chýb v líčení môže byť i toto ↓↓↓

4. Makeup si vyberáte podľa farby zápästia alebo krku

Aj keď tento bod úzko súvisí s predchádzajúcou otázkou, rozhodla som sa ho zaradiť ako samostatnú tému. Neviem kde vzniklo riešenie skúšať makeup na zápästí, ale logicky je to blbosť. Na zápästí máme svetlejšiu pokožku, výraznejšie ružové či fialové zafarbenie, pretože presvitajú žily. Krk je zase partia, ktorá je takmer vždy svetlejšia a aj sa ťažko opaľuje. Všimnite si, že ak si vyberiete makeup podľa farby krku, celá tvár vyzerá ako „omietka“. Veľa krát nevhodný a veľmi svetlý makeup spôsobí i optické zvýraznenie pórov.

11 najčastejších chýb v makeupe

Záznam z lajfky ako si vybrať správny makeup

https://youtu.be/aV-pZQiKBLE

5. Hrubo vyzerajúci makeup, príliš silná vrstva s kontúrovaním, ktoré je nerozpracované

Prepáčte, ale keď vidím, ako sa niekto snaží nalíčiť tak, ako videl na Youtube či Instagrame, pretože si myslí, že je to momentálne IN, dožiera ma to:(. Ale rozumiem, že nemôže to dievča alebo žienka vedieť, či je to ok alebo nie. Preto aj tu, znovu pripomínam, nie je to pekné ani v poriadku. Príliš hrubá vrstva makeupu je vidieť. Je to neprirodzené, a keď sa k tomu ešte pridruží ostré vykontúrovanie tváre, je to ako z divadla. Dobrý makeup, vhodná technika, a kontúrovanie, ktorá sa dá urobiť aj pomocou bronzového púdra úplne stačí. Krémové kontúrovanie si vyžaduje prax s rozpracovaním. A pravdupovediac to nerobia mnohí vizážisti, pretože chvíľu trvá tmavé makeupy rozpracovať.

6. Púder používaný pomocou priloženej labutienky vrstva po vrstve

V púdroch je často priložená labutienka, ktorou si môžeme nanášať púder na makeup. Keď sa ráno líčite do práce, je vhodnejšie prepudrovať pleť so štetcom. Dokonca existujú malinké zasúvacie štetce do kabelky. Toto je jednoznačne lepšie riešenie. Šetrnejšie k pleti i k púdru, ktorý vám vydrží dhlšie. Ak sa cez deň lesknete, odsajte prebytočný maz servítkou alebo odsávacím papierikom (bývajú už napudrované) a až tak použite púder. Čím viac púdru, tým pleť pôsobí suchšie a staršie. Skúste sa usmiať s vrstvičkou púdru a zbadáte jemné vejáriky vrások na pleti. Doporučujem nosiť so sebou v sprayi malú mineránu vodu, alebo nejakú kvetovú čistú verziu. (napríklad termálne vody Avene, Bioderm, Vichy, kvetové vody zo slovenskej značky „Šťastná včela“, bunková voda Esthederm.)

7. Líčenie očí bez makeupu na hornom viečku

Niekedy, keď líčim, dostávam otázku, prečo nedrží očný tieň alebo prečo to nevyzerá pekne. Je na to viac dôvodov. Jeden z nich je, že vôbec nepoužívate makeup na horné viečko alebo je len tak ledabolo nanesený na koži. Ak na horné viečko nepoužijete makeup či korektor (rozjasňujúci korektor) a vzápätí jemne neprepudrujete, nemôžete čakať, že tieň bude držať. Samozrejme, ak je vodeodolný, tak držať bude, ale aj tu je jedno ALE. Presvitajú žilky, cievky, a tieň nepôsobí tak pekne, akoby mohol. O držaní nehovoriac.

8. Používanie čiernej ceruzky do vnútornej línie oka

Čierna ceruzka bola kedysi jediným riešením zvýraznenia svojej krásy:)) našťastie dnes je výber dokonalý. Ale zostal tu akýsi prežitok, ktorý sa mi zdá, pomaly vymiera. Avšak, občas je tento zjav viditeľný na ulici, a preto sa tejto problematike povenujem. Čierna ceruzka do vnútornej línie oka nepatrí, ak máte malinké očká alebo dokonca hlboko posadené. ALE… PROSÍM ČÍTAJTE ĎALEJ..ak je oko perfektne nalíčené tieňmi, ktoré oči opticky zväčšia, je niekedy čierna ceruzka v oku skvelá a vytvorí dramatický a veľmi sexy pohľad. Avšak takéto líčenie je naozaj výrazné a je dobré navnímať, či naozaj pomôže alebo ublíži. (biela ceruzka zväčšuje oči). Čierna ceruzka v oku dokáže zvýrazniť oko, ale aj potlačiť. Všetko záleží od techniky, akou bude celé oko nalíčené.

11 najčastejších chýb v líčení

9. Tenké alebo naopak veľmi hrubé „instaobočie“

Tenké obočie je už tiež jemnou históriou, ale nájde sa. Pamätám si jednu svoju skúsenosť asi spred 15 rokov. A pevne dúfam, že sa na mňa dotyčná za tie slová nehnevá. Ale nemohla som si pomôcť. Ono to zo mňa doslova vytrysklo. Áno, hovorím o tom, že som už medzi dverami povedala svoj názor na jej obočie, pretože mi udrelo do očí tak, ako len môže vizážistovi udrieť do očí neestetická a neforemná vec na tvári. Bola totiž neprirodzene odfarbená blondýna, ktorá si obočie kreslila tenkou čiernou ceruzkou, ktorá bola v „divokom oblúku“. Už môj muž pravdepodobne mojím vplyvom dokáže v televízii odhadnúť, čo je super, čo je fajn, a čo je katastrofa. Ale teda… späť k veci…dúfam, že tieto tenké obočia sú už minulosťou a ak aj bojujete s tým, že chĺpky nerastú, existujú skvelé typy prirodzeného tetovania.

INSTAOBOČIE – moja definícia: hrubé orámové hoci krásne vytieňované obočie, ktoré nepasuje každej tvári. Poväčšinou je na fotkách vyretušované okolie, čisté akoby namaľované. Dnešným trendom sú viditeľné chĺpky, ktoré sa dajú dokonale vyrobiť pomocou jemných atramentových liniek na obočie.

pozri môj článok MAKEUPOVÉ PRODUKTY NA KRÁSNE OBOČIE

11 najčastejších chýb v líčení

10. TMAVÁ KONTÚRKA OKOLO PIER NAPRIEK SVETLÉMU RÚŽU

Snáď prežitok, ale občas sa vidí. A už vôbec nie mimo hranice pier. Resp. je v poriadku jemné zväčšenie, či úprava pier. Ale niekto si dokáže pery nakresliť raz také, a to už je silná káva.

pridávam posledný bod, asi najdôležitejší:

11. VŠETKÉHO PRIVEĽA

„Kdesi“ vznikol trend, používať všetkého priveľa. Priveľa makeupu, priveľa púdru, minimálne 6 farieb v líčení očí, linka pomaly po ucho, hromadu farby na riasach prípadné umelé riasy, prihrubé obočia, atď. Nájsť mieru, kedy ste to ešte vy samé, a nie cudzia osoba je veľmi dôležité. V prípade, že chcete byť inou ženou, robte to. Líčte sa výrazne a maskujte svoje ja. Avšak ak sa cítite ok, líčte sa tak, aby ste zdôraznili svoje prednosti a zakryli len tie nedostatky. Často sa totiž stáva, že zakryjete i svoje krajšie črty, alebo nádhernú pehavú pleť. Mimochodom i pehavá pleť je krásna, s pehami, nie bez. Zakrytie pieh je zložité a neprirodzené. Ak ich bude jemne vidieť, je to krásne a prirodzené. Nehanbite sa za to, ale tešte sa.:)

Určite existuje väčšie množstvo makeupových faux pas ako je mojích 11 najčastejších chýb v líčení. Ale toto sú tie podľa mňa najdôležitejšie. Stačí sa držať týchto bodov,  a myslím, že váš makeup bude vyzerať skvele.:)

Do tohto článku som pridala svoje fotky z líčení neviest. Keďže som nechcela sťahovať fotografie, ktoré súvisia s jednotlivými bodmi.

Učme sa byť krásne zvnútra (to je také klišé:),ale pravdivé, no zvonka sa učme zdôrazniť tie krajšie črty našej tváre. Ak je nutné, naučme sa potlačiť, to, s čím sa ťažšie stotožňujeme.

Stretávate sa vo svojom okolí s nejakými chybičkami v makeupe, či v celej úprave? Zanechajte komentík.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zdielajte s kamarátkou

Comments

  1. Ahoj Eli, doteraz som nenasla ten spravny odtien makeupu a to mam 40 rokov. Vyberala som si ho tak ako kazali na nete 😁😂 rozhranie krku a tvare. O skusani na lickach som fakt este nepocula. Aj tak si vyberam tie najsvetlejsie odtiene a kazdy mi je tmavy alebo zoxiduje. Uz som z toho na nervy 🙂 doma mam plno makeupov a ani jeden nesadol.
    Super clanok, poucny, dakujem zan ❤️

    • ahoj Zdenka, toto by som musela vidieť. Stáva sa, že makeup na pleti zoxiduje alebo stmavne. Môže za to niekedy suchší typ makeupu. Alebo iné pH pokožky. Ale neexistuje, že by pre teba makeup nabol, proste to nie je može. Takže počkaj, kým sa začnem venovať robote a nejak to poriešime.

      • Ja mám ten istý problém ,najmä v posledných dvoch rokov,neviem nájsť správny odtieň makeupu a začali sa mi objavovať tmavé škvrny na líniách,je ťažké ich zakryť a po pár hodín vyzerám hrozne.Mozno to súvisí aj s mojim zdravotným stavom,pretože predtým mi vydržal makeup celý deň.Bola by som vám vďačná za radu alebo tip aký produkt by bol prémia vhodný,mám 59r9kov

        • Dobrý deň Lýdia, prepáčte, teraz som našla správu. Ak je veľký rozdiel medzi pleťou a pigmentáciami tak to naozaj nie je jednoduché. Existujú podkladové bázy, ktoré sú farebné, pomôžu zjednotiť pokožku, farba takejto bázy býva mliečne biela, alebo fialová. Nenapadni mi konkrétna značka, ale dajú sa v pohode násť. Napríklad to môže byť aj Imageskincare I conceal. Už som o nom robila videá, a myslím, že je spomenutý aj tu v článku Objavy roka 2021. Je krycí vyzerá výborne na pleti,odtieň sa dá nájsť. Len sa predáva len cez eshop alebo partnerské salony. Plus dôležitá je technika nanášania.

  2. Ahoj Eliska,chcem sa tá opýtať aký typ pudru mám používať na mastnú,pórovitú pleť ?Makeup používam DW Estee Louder?Dakujem veľmi pekne za odpoved😉. Tvoje články sú top👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 Marcela

    • ahoj, predpokladám, že máš dw klasiku, v tom prípade by som na pleť už nedávala žiaden betonový púder, ale skôr niečo ľahké a matné. nemusia to byť zrovna rozjasňujúce perly, hoci by možno stačili, ale skôr niečo fixačné, z lacnejších banana od 183 days Trend it up, to isté od Catrice, Dermacol fixačný transparentný, alebo aj od EL niečo kompaktné ale ľahšie, nie zrovna DW. hm?

      • No ja to asi betonujem,lebo používam PARURE GOLD 04 od GUERLAIN😔.A Estee Lauder má tiež nejaký transparentný puder na mastnú pleť ?

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Copyright © 2024 Elimakeupartistblog.com · Created by nic.sk